Arches National Park

Het Arches National Park is een klein nationaal park nabij het plaatsje Moab in het oosten van Utah. De staat Utah ligt in het westen van de Verenigde staten. Als je in dit deel van het land al een rondreis maakt, dan past het Arches National Park daar vast en zeker tussen. Je vindt in dit park landschappen zoals je die kent uit de tekenfilms van Roadrunner. Ontdek meer dan 2000 natuurlijke bruggen uit het typische rode gesteente, van 1 meter lang tot en met wel 88 meter. Dit park is uiterst kleurrijk en bevat een landschap met bogen, puntige rotsen, balancerende rotsen en ook bergen. Als je van wandelen houdt, of juist liever met de auto of fiets de omgeving verkent, dan is het Arches National Park echt iets voor jou.

Snelmenu

Geschiedenis en ontstaan van Arches National Park

Geschiedenis en ontstaan van Arches National Park 300 miljoen jaar geleden was het Arches National Park een gebied dat vaak onder water stond. Elke keer wanneer het water verdampte liet het water een laagje zout achter. Op een gegeven moment groeide deze zoutlaag uit tot wel honderden meters dik. De zoutlaag werd na verloop van tijd bedekt met een laag restanten van takken, zand en ander biologisch materiaal. Wanneer je er maar genoeg druk en tijd overheen laat gaan wordt dat steen. Dat gebeurde ook in het Arches National Park. Het gewicht van de stenen drukte hard op de instabiele ondergrond van zout, en dat zout reageerde op een hele speciale manier op de rotsen. Het maakte verticale scheuren in de rotsen erboven. Die scheuren vulde zich weer met water. Wanneer het water bevroor zette het uit en drukte het nog meer steen kapot, terwijl de bovenlaag intact bleef. Het gevolg waren deze rotsen in de vorm van bogen en punten. De erosie gaat nog steeds door en daarom zullen deze bijzondere rotsformaties op een dag niet meer bestaan. Sinds 1970 zijn er al zo’n 43 bogen ingestort. Dus als je dit bijzondere natuurverschijnsel nog met eigen ogen wilt bewonderen, dan moet je snel zijn. In 1929 verklaarde president Hoover het gebied, dat toen nog uit twee delen bestond, een nationaal monument. President Roosevelt vond dat het gebied uitgebreid moest worden en maakte van de twee delen een groot aaneengesloten deel. In 1971 Maakt president Nixon er een nationaal park van.

Bezienswaardigheden

Het Arches National Park is rijk aan vele bijzondere bezienswaardigheden. Met de auto, per fiets of te voet kun je genieten van verre uitzichten en de meest bizarre rotsstructuren. We zetten er een paar op een rij. Courthouse Towers De Courthouse Towers is een torenhoge rotsformatie 7 a 8 kilometer verwijderd vanaf de ingang van het park. Je komt hier het makkelijkst per auto via de touristische route, van waaruit je de formatie vanuit de auto kunt bekijken. Maar er is ook een parkeerplaats met een bord met extra informatie over de Courthouse Towers. Behalve deze rotsformatie zie je vanuit hier ook de Toren van Babel, Sheep Rock en Three Gossips. Devils Garden De Devils Garden is het verste eindpunt van de autoroute in het Arches National Park. Dit is een populair gebied met meerdere arches, waaronder de Tunnel Arch, de Landscape Arch, Pine Tree Arch en the Garden of Eden. Dat dit gebied druk wordt bezocht is niet gek, want het uitzicht is ronduit fantastisch met de meest bijzondere rotsformaties. Ga hier te voet op verkenning of ga off-road met een auto voorzien van vierwielaandrijving. Delicate Arch De Delicate Arch is de meest beroemde boog van het Arches National Park. Deze 16 meter hoge vrijstaande natuurlijke boog van zandsteen kun je alleen te voet bereiken. Parkeer de auto op de meest naburige parkeerplaats en loop vanuit daar naar de boog toe. In de zomer kan het hier bloedheet zijn, loop daarom deze wandeling in de ochtend of in de avond. Balanced Rock Het lijkt alsof deze grote kei ter grootte van drie schoolbussen ieder moment van zijn bijna 17 meter hoge sokkel kan vallen, maar toch ligt hij er al sinds mensenheugenis. Je bereikt deze 39 meter hoge rotsformatie via de hoofdweg door het park, zo’n 15 km vanaf de ingang.

Overnachten

Wil je overnachten? Dat kan binnen het Arches National Park alleen op camping the Devil's Garden Campground. Er zijn in dit park geen hotels gevestigd. Je vindt de camping aan het einde van de parkweg, zo’n 18 kilometer verwijderd van de parkingang. De camping heeft slechts 50 plaatsen, dus reserveer tijdig. Je vindt op de water, campingtafels, grills en spoeltoiletten. Douchen kan hier niet, tenzij je een douche in je camper hebt. Buiten het Arches National Park nabij Moab vind je nog veel meer campings en ook comfortabele hotels.

Vervoer

De meeste mensen komen met de auto naar Arches National Park, want er is geen openbaar vervoer door het park. Daarom kun je het beste een auto huren, met de fiets erop uit trekken of je aansluiten bij een commerciële tour als je het park goed wilt bekijken. De dichtstbijzijnde plaats waar je vervoer kunt regelen is Moab in Utah

Wandelen

Arches is een wandelgebied bij uitstek, Je ziet hier prachtige natuurlijke bogen. Wat ook opvalt is het aantal wilde dieren in dit gebied. Een bezoek aan Arches is meestal onderdeel van een rondreis door westelijk Amerika, waarbij ook parken als Bryce Canyon en Grand Canyon op het programma staan.

Delicate Arch Trail

Moeilijkheidsgraad: middel
Duur: 1,5 uur
Verloop: Klimmen en dalen
Type: heen en weer

Deze wandeling brengt je bij de beroemdste boog van het park en het symbool van de Staat Utah; de Delicate Arch. Houd er rekening mee dat deze wandeling redelijk zwaar kan zijn door het hoogteverschil. Er is weinig tot geen schaduw onderweg, dus neem genoeg water mee (tenminste 1 liter water per persoon). De trail staat duidelijk aangegeven. Het pad loopt vanaf de parkeerplaats, waarna je al snel over een houten hangbrug het riviertje Salt Wash over loopt. De eerst paar honderd meter is zeer goed begaanbaar, daarna wordt het pad steeds rotsachtiger. De trail volg je vanaf nu vanaf nu aan de hand van stapeltjes stenen. Ook dit stuk is prima te bewandelen. Het laatste stuk brengt je bij een 180 meter lange smalle richel die je op het einde bij het grote hoogtepunt brengt; de Delicate Arch. Het uitzicht vanaf hier is werkelijk schitterend. Zowel op de Delicate Arch zelf en ook op de omliggende omgeving. Rondom de Delicate Arch kun je prima een plekje zoeken om bij te komen van deze wandeling, maar vooral ook te genieten van het uitzicht!

Tips

  • De zonsondergang is ontzettend mooi. Om hiervan te kunnen genieten kun je het beste aan het eind van de middag vertrekken.
  • Neem uit voorzorg een zaklamp mee. Je bent al snel de tijd vergeten en het kan gebeuren dat je in het donker terug moet lopen. 
  • Ook de zonsopgang is prachtig en wordt door sommigen als net zo mooi ervaren als de zonsondergang. Het grote voordeel is natuurlijk het ontlopen van de hitte en dat het een stuk rustiger is. 
  • Maak of laat een foto van jezelf maken onder de boog. Zeker in het hoogseizoen is een foto maken van de Delicate Arch zonder mensen erop een uitdaging, maar niet onhaalbaar. 
  • Kom op tijd want de parkeerplaats is in het hoogseizoen al snel vol.

Balanced Rock Trail

Moeilijkheidgraad: gemiddeld
Type: heen en weer
Lengte: 2,6 miles

Tijdens deze korte wandeling loop je langs de ‘balanced rock’, welke op een onwaarschijnlijke manier nog overeind blijft staan. Broken Arch Trail Vanaf de Sand Dune Arch parkeeplaats loopt een mooi wandelpad, dat is aangegeven met behulp van stapeltjes stenen, naar de prachtige rotsboog de Broken Arch. Ondanks dat de naam doet vermoeden dat het hier om een gebroken Arch gaat, is het geen gebroken Arch maar een hele rotsboog.

Double Arch Trail

Moeilijkheidgraad: makkelijk
Type: heen en weer
Lengte: 0,5 miles

Deze makkelijk en drukbezochte trail loopt via en vlak zandpad naar de voet van de schitterende Double Arch. Zoals de naam doet vermoeden gaat het hier om een dubbele rotsboog.

Landscape Arch Trail

Moeilijkheidgraad: makkelijk
Type: heen en weer
Lengte: 1,9 miles

Via een goed onderhouden pad wordt je naar de Landscape Arch geleidt, met zijn 88 meter de langste rotsboog van de wereld. Korte zijpaden leiden naar Tunnel en Pine Tree Arches. De trail start vanaf de parkeerplaats bij de camping Devils Garden Campground.

Sand Dune Arch Trail

Moeilijkheidgraad: makkelijk
Type: heen en weer
Lengte: 0,3 miles

Vanaf de parkeerplaats loop je via een zanderig pad tussen de rotsen door naar deze kleine rotsboog. Doordat de rotsboog is omgeven door rotsen, ligt die het merendeel van de dag in de schaduw.

Skyline Arch Trail

Moeilijkheidgraad: makkelijk
Type: heen en weer
Lengte: 0,5 miles

Deze korte en makkelijke trail begint vanaf de dichtbijgelegen parkeerplaats. Het is één van de meest populaire rotsbogen van het park. Door zijn positie, op de skyline, zorgt het voor spectaculaire foto’s. De Skyline Arch is bijna 14 meter hoog en 21 meter breed. In een koude novembernacht in 1940 viel er een stuk rots, waarbij de opening bijna verdubbelde. De nabijheid van de Devils Garden Campground maakt het een perfecte wandeling voor degenen die laat in de middag aankomen in het park en slechts kort te tijd hebben om nog diezelfde dag het park te gaan verkennen.

Devils Garden Primitive Loop

Moeilijkheidgraad: moeilijk
Type: lus
Lengte: 7,5 miles

Deze trail is het langst onderhouden pad van het park en leidt je naar een aantal prachtige rotsbogen, dat zijn o.a. de Tunnel Arch, Pine Tree Arch, Landscape Arch, Navajo Arch, Partition Arch, Double O Arch en Private Arch. Het pad is breed en goed onderhouden (behalve de Primitive Loop).

Je kunt de hele ronde in zo’n 3 á 4 uur doen, maar je kunt er ook een hele dag voor uittrekken. Neem in elk geval meer dan genoeg water mee. Je kunt deze wandeling ook in de ochtend kunnen doen om de hitte te voorkomen en ook zeker te zijn van een parkeerplek bij de drukke parkeerplaats.

Na ongeveer 10 minuten wandelen heb je de mogelijkheid om een zijpad naar rechts te nemen. Dit brengt je naar de twee rotsbogen, de Tunnel Arch en de Pine Tree Arch. Deze korte route is 0,5 mijl heen en terug en voegt ongeveer 15 tot 20 minuten toe aan je wandeling.

Volg het hoofdpad tot je bij Landscape Arch ben, met 88 meter de langste rotsboog ter wereld. Je kunt vanaf hier omdraaien of doorwandelen naar de Double O Arch. Dit is waar de wandeling echt leuk begint te worden. Ga vanaf Landscape Arch via de zandstenen omhoog. Vergeet niet om af en toe om te kijken, om te kunnen genieten van het spectaculaire uitzicht van waar je vandaan komt.

Het duurt niet lang voordat je de kruising naar de Navajo en Partition Arch bereikt. Bij deze kruising staat duidelijk een bord met daarop het pad aan de linkerkant aangeven. Als je ervoor kiest om deze lus route te volgen, voegt deze nog een extra 0,8 mijl toe aan je wandeling. Het duurt ongeveer 30 minuten om de beide bogen te bezoeken.

Terwijl je verder richting naar Double O Arch wandelt (volg de borden naar Double O Arch) wordt het landschap steeds mooier en het pad ook minder druk. Voordat je bij de Double O Arch aankomt, zie je een bord met Black Arch Overlook. Deze omweg van slechts 2 minuten is zeer de moeite waard. Niet alleen kun je de Black Arch in de verte zien, maar ook het landschap is hier geweldig! Als je uiteindelijk bij de Double O Arch komt, na een beetje te hebben moeten klimmen, heb je de keuze om terug te gaan of juist door te gaan naar de Primitive Loop. De verschillende mogelijkheden en richtingen staan hier duidelijk aangeven met een bord.

Zoals de naam al zegt, is het een slecht gemarkeerd pad, maar brengt je wel tot één van de beste landschappen in Arches National Park. Voor het grootste deel is het pad gemarkeerd met gestapelde stenen die dienen als routemarkeringen, welke echter op sommige plaatsen moeilijk te herkennen zijn. Als gevolg zijn er een talloze ‘valse paden’ doordat andere wandelaars ‘verdwaald’ raakten. Dit kan erg verwarrend zijn.

Tip: een tip is om de kaart vanuit Google Maps te cachen op je telefoon. Je hebt geen bereik tijdens je wandeling, maar met behulp van GPS en Google Maps kun je je locatie bekijken. Als je je op de stippellijn bevindt, dan weet je dat je in ieder geval goed zit!

Terwijl je je op de Primitive Trail begeeft, kun je nog een korte omweg richting de Private Arch nemen. Het is een kleine en lage boog en niet heel bijzonder, maar je zult hier wellicht wel helemaal alleen zijn! Uiteindelijk eindigt de route bij het hoofdpad van de Landscape Arch. Vanaf hier is het ongeveer 30 minuten lopen naar de parkeerplaats.

Fiery Furnace Area

Moeilijkheidgraad: gemiddeld
Type: lus
Lengte: 2,5 miles

Deze zeer leuke wandeling is voor 16 dollar te boeken en zal door een ranger worden geleidt. Wil je echter zonder ranger? Dat kan ook, maar dan moet je eerst verplicht een film bekijken bij het bezoekerscentrum, waarnaar je een vergunning krijgt.

Arches National Park - Double Arch

Klimaat

In april en mei is het relatief koel. Tegelijkertijd is het daardoor ook redelijk druk in het park. Arches is gelukkig groot genoeg om toch rustige plekjes te vinden waar je op je gemak kunt genieten van het landschap, bijvoorbeeld van de vele bloeiende planten. In de zomer kan het kwik tot boven de 40°C stijgen. In deze periode zijn er veel toeristen. In het najaar is het in Arches National Park prettig vertoeven. Ook dan kan het nog best druk in zijn in het park, met name in de weekeinden. De wisselingen in temperatuur zijn groot. In de winter sneeuwt het hier geregeld. Op heldere winterse dagen kun je ‘s nachts de mooiste sterrenhemels zien. In de winter is het park relatief rustig.

Flora en fauna

Tussen de stenen bogen in het park groeien maar weinig planten, maar het is net genoeg om enkele diersoorten in leven te houden. Bijvoorbeeld het dikhoornschaap, de halsbandleguaan en ratelslangen. Pas dus op waar je loopt.

Andere bronnen van informatie:

Arches National Park -Landscape ArchArches National Park -RotsboogArches National Park -Window Arch

Gebruikerslogin