Grand Canyon National Park Amerika

Grand Canyon National Park

Wie naar het westen van Amerika gaat, zou het zeker met eigen ogen moeten zien: De Grand Canyon. Dit UNESCO park bestaat uit een zeer brede en diepe kloof die is uitgesleten door het water van de Colorado river welke al miljoenen jaren door dit gebied stroomt. Je vind de Grand Canyon in het noorden van de Amerikaanse staat Arizona.

Snelmenu:

Geografisch

De Grand Canyon is een stenen kloof van ongeveer 435 kilometer lang en heeft een breedte tussen de 15 en 29 kilometer. De kloof is diep, wel zo’n 760 tot 2440 meter. Dat betekent dat je in deze canyon een grote variatie in fauna, flora en weersomstandigheden tegenkomt. Volgens de laatste wetenschappelijke onderzoeken bestaat de canyon al zo’n 6 miljoen jaar, maar het gesteente is al minstens 2 miljard jaar oud. Dat is de helft van de leeftijd van de aarde. Door de extreme erosie rees de kloof steeds verder omhoog, zo’n 16 centimeter per 1000 jaar.

Hoe is de Grand Canyon ontstaan?

Zie onderstaand video over het onstaan van de Grand Canyon:

  

Het weer in de zomer

Wil je in de zomer de Grand Canyon bezoeken? Dat kan, maar dan moet je wel goed tegen de hitte kunnen. Aan de South Rim wordt het in de zomer gemiddeld 30° Celcius en aan de North Rim gemiddeld 24° Celcius, maar op de bodem van de canyon kan de temperatuur tot ongeveer 40° Celsius oplopen. Houd er ook rekening mee dat van juli tot en met september overvallen kunt worden door een onweersstorm en/ of zware regenval. Tref daarom goede voorbereidingen voor je de canyon bezoekt.

Een comfortabele herfst

In de herfst bezoek je de Grand Canyon in comfortabeler omstandigheden. Aan de South Rim wordt het overdag ongeveer 10° tot 15° Celsius. Ben je van plan om in de Canyon af te dalen? Dan kun je een temperatuur van 10° tot 20° Celsius verwachten. Het regent in deze tijd van het jaar veel minder, al kunnen er wel zo nu en dan onweersbuien of vroege sneeuwval overtrekken.

Bezienswaardigheden

De Grand Canyon ligt in de woestijn van Arizona. Door de hitte is de lucht heel droog en kun je erg ver kijken. De overkant van de Canyon zie je zo liggen, ook al is de afstand naar de overkant tenminste 15 kilometer.

Er zijn verschillende mogelijkheden om de Grand Canyon te bezichtigen. Je kunt een bezoek brengen aan de South Rim, de North Rim, deels over de kloof heen lopen via de Skywalk, er overheen vliegen in een helicopter, of in de canyon afdalen. Voor dat laatste moet je wel heel goed tegen de hitte kunnen en in het bezit zijn van een goede voorbereiding, conditie en gezondheid.

Tip! Bezoek de Grand Canyon vooral in de ochtend of avond voor een prachtig en kleurig schouwspel. De lage zon versterkt de rode kleur van het gesteente.

South Rim

De South Rim staat bekend als het meest populaire kant van de canyon voor toeristen. Nabij de South Rim vind je Grand Canyon Village, waar je als toerist bustochten en andere tochten kunt boeken waaronder klimmen. De meeste bezoekers ervaren het uitzicht en de omgeving South Rim als mooier dan de North Rim. Daarbij zijn er aan deze zijde meer faciliteiten zoals restaurants, wegen en overnachtingsplaatsen. Aan de rand van de South Rim kun je vanaf diverse punten van het uitzicht genieten. Enkele uitzichtpunten zijn Hermit's Rest, Hopi Point, Pima Point, Powell Point, Mather Point, Yaki Point, Shoshone Point, Grandview Point, Moran Point, Zuni Point, Lipan Point en Navajo Point. Er zijn diverse wandelingen te maken zoals de Bright Angel Trail en South Kaibab Trail.

Sky walk

Sinds 21 maart 2007 kan ook de Grand Canyon Skywalk bezocht worden, een glazen brug die 1200 meter boven de begane grond hangt. Deze is echter niet te vinden in het nationale park, maar bij Grand Canyon West, het gebied van de Hualapai-indianen, die dan ook de exploitatie in handen hebben.

North Rim

De North Rim is de noordelijke rand van de Grand Canyon. De North Rim is bereikbaar via lokale weg 67 door Kaibab National Forest, die begint bij Jacob Lake. In de winter is deze weg gesloten. De U.S. Route 89 in Utah gaat naar de North Rim via Cameron, afslag links voor Page naar Jacob Lake. Als je hier bent, vergeet dan niet even te stoppen bij: Bright Angel Point, Point Imperial, Vista Encantada, Roosevelt Point, Cape Final en Cape Royal. Er zijn diverse wandelingen zoals de Bright Angel Trail, Cape Final Trail, Cape Royal Trail, Cliff Spring Trail, Ken Patrick Trail, North Kaibab Trail, Transept Trail, Uncle Jim Trail en Widforss Trail.

Grand Canyon Village

Ongeveer drie mijl voorbij de grens van het park kom je binnen bij de Grand Canyon Village. Deze stad bestaat uit het Grand Canyon Visitor Center, Market Plaza en The Historic District. Als je je tour begint vanaf het Visitor Center, dan kun je te voet naar een van de drukst bezocht uitkijkpunten aan de rand van de canyon, Mather Point.

Yavapai Geology Museum

Als je wilt weten hoe de Grand Canyon is ontstaan dan moet je naar het Yavapai Geology Museum. Je vindt hier behalve een tentoonstelling over het ontstaan van de Grand Canyon, ook een giftshop en een panoramisch uitzicht over de canyon.  

Desert View Drive

Heb je niet zo veel tijd of ben je slecht ter been? Bezoek dan zeven verschillende uitkijkpunten aan 1 weg, 6 ervan zijn geheel bereikbaar per auto. Volg hiervoor, ter hoogte van Market Plaza, de AZ-64 in oostelijke richting. Dit is de Desert View Drive. Deze weg gaat tot aan de East Entrance, 25 mijl verderop. Deze weg is het hele jaar geopend.

  1. Vanaf Yaki Point heb je een weidse uitzicht over het centrale gedeelte van Grand Canyon. In het noordoosten zie je een heel herkenbare rots, de hoge en platte Wotan’s Throne. 
  2. Bij Grandview Point kijk je uit over de beroemde Horseshoe Mesa. Je kunt hier ook naar beneden lopen via het steile en zonovergoten Grandview Trail. Vooral tijdens de zomermaanden is deze trail dan ook erg zwaar. Na een kleine 5 kilometer lopen bereik je Horseshoe Mesa. Als je nog verder wilt lopen stap je over op de Tonto Trail. De totale lengte van de Grandview Trail is iets minder dan 10 kilometer.
  3. Vanaf Moran Point kun je genieten van helder rode, leistenen canyon wanden. 
  4. Tusayan Museum and Ruin laat het leven zien van Anasazi Indianen die gedurende een korte periode omstreeks het jaar 1185 in Tusayan woonden. in dit kleine museum kun je de cultuur van de Native Americans proeven en de ruïnes van het dorpje bezichtigen. 
  5. De Colorado river loopt door de hele Grand Canyon. Als je de Canyon niet wilt afdalen maar wel de rivier van dichterbij wilt bekijken, ga dan naar Lipan Point. Hier heb je een van de beste uitzichten op de Colorado River. Je kan zelfs enkele stroomversnellingen waarnemen en de rode, witte en zwarte rotslagen die in een bepaalde hoek zijn geduwd.
  6. Op de 21 meter hoge Desert View Watchtower bevind je je 2293 meter boven de zeespiegel. De toren werd in 1932 werd ontworpen door Mary Elizabeth Jane Colter. Zij werd daarbij geïnspireerd door de overblijfselen van de torens die in de Four Corners Area zijn gevonden, en die vroeger zijn gebouwd door de Anasazi-Indianen.

Bright Angel Point

Vanaf het Bright Angel Point uitzichtpunt is de Colorado River niet zichtbaar, maar je kan wel veel rotsformaties zien die soms wel bijna zo hoog zijn als de rims, zoals de Brahma Temple rots.

Point Imperial

Op Point Imperial kijk je uit over het 1000 meter lager gelegen plateau van het Navajo-reservaat. Dit uitgestrekte gebied is zeer droog en wordt doorkliefd door vele spleten en kloven.

Cape Royal

Vanaf dit punt heb je een weids uitzicht in westelijke richting, veel mensen beschouwen dit als het mooiste uitkijkpunt van de North Rim. Je kan hier zeer diep de canyon inkijken. Het pad naar Cape Royal heeft een vertakking: via een zeer smal pad met relingen kan je in de buurt komen van een natuurlijke opening in een rots. Die opening heet Angels Window. Ook hier heb je een mooi uitzicht, o.a. over de Colorado River.

Overnachten

Er is zoveel te zien in en om de Grand Canyon dat je het beste wel een paar overnachtingen kunt maken. Je kunt bij de Grand Canyon overnachten in een hotel of op een van de campings. In Grand Canyon National Park kun je vertoeven op vier campings die per auto bereikbaar zijn. Wil je in de canyon overnachten, dan kun je terecht bij drie backcountry campings. Buiten het park overnachten is goedkoopst. 

Overnachten aan de South Rim zijde

Mather Campground is een camping met 84 plaatsen voor tenten of RV’s. Je vindt deze camping 1 mijl ten zuiden van het Visitor Center in de Village. De camping is het hele jaar geopend. Reserveren in periode maart tot november wordt aangeraden.

Desert View Campground heeft 50 plaatsen voor tenten en voor kleine RV’s. De camping ligt 26 mijl ten oosten van de Village. Je kunt hier geen plaatsen reserveren, maar je bent welkom van april tot midden oktober.

Het El Tovar Hotel is een van de mooiste hotels direct aan de rand van de Grand Canyon. Het is gemaakt van natuurlijke materialen waardoor het hotel perfect in de omgeving past. Als je een kamer aan de juiste zijde kunt bemachtigen dan heb je een geweldig uitzicht. Het hotel biedt verder de mogelijkheid tot ontbijt, lunch en diner.

Als je wilt overnachten in historische hutten aan de rand van de Grand Canyon, overweeg dan de Bright Angel Lodge. Dit hotel heeft behalve kamers ook een aantal hutten. De architectuur van het hotel is aangepast aan de omgeving. Je vindt hier twee restaurants, een koffiehuis, een bar en, in het hoogseizoen, ook snacks.

De Kachina and Thunderbird Lodges, twee identieke gebouwen, staan ten westen van het El Tovar Hotel.

De Maswik Lodge vind je aan de zuidwestelijke rand van de Grand Canyon Village Area. Het hotel biedt het hele jaar door hotelkamers. Ook zijn er hutten, echter deze zijn niet te huur in de winter. Verder kun je hier eten in de food court en bij een pizza pub.

Yavapai Lodge ligt naast Market Plaza in de Village. Dit is de grootste accommodatie in het park.

Overnachten aan de North Rim zijde 

Aan de North Rim vind je de North Rim Campground. Deze camping voor tenten en RV's ligt op 1 mijl afstand van de North Rim. Je moet hier verplicht en minimaal 6 maanden van te voren reserveren. De camping is toegankelijk van half mei tot en met eind oktober, maar dat is ook afhankelijk van de weersomstandigheden.

In de Grand Canyon overnachten

Het is ook mogelijk om in de Grand Canyon te overnachten. Dat mag niet zomaar. Je hebt hiervoor een backcountry permit nodig. Hiermee kun je overnachten op de zogeheten backcountry campings. Dat zijn: Indian Garden, Bright Angel Camp en Cottonwood Camp.

Indian Garden Campground ligt aan de Bright Angel Trail op 4,8 mijl afstand van de South Rim. Je vindt er een ranger station, drinkwater en toiletten.

Bright Angel Campground ligt op 9,9 mijl afstand van de South Rim en 14 mijl afstand van de North Rim. Deze camping is gelegen op de bodem van de canyon. Ook hier vind je een ranger station, drinkwater en toiletten. Dichter bij, op 6,8 mijl afstand van de North Rim vind je het Cottonwood Camp. Het ligt aan de North Kaibab Trail. De faciliteiten bevatten toiletten. Drinkwater is alleen beschikbaar vanaf half mei tot en met half oktober. 

Phantom Ranch ligt op de bodem van de canyon. Het is alleen al een avontuur om hier te komen, het is namelijk alleen bereikbaar per ezel, te voet, of over de rivier. De houten hutten zijn gebouwd in 1922. Je kunt maaltijden reserveren bij je boeking, maar dat moet je wel op tijd doen. Je vindt bij de Phantom Ranch een kleine winkel, waar je snacks, bier, wijn, postzegels, t-shirts en souvenirs kan kopen.

Buiten het park overnachten

Buiten het park overnachten is misschien langer rijden naar de Grand Canyon maar je hebt meer kans op een overnachtingsplek en het is goedkoper. Probeer eens een accommodatie in het plaatsje Tusayan net ten zuiden van de South Entrance, of in de Kaibab Lodge of Jacob Lake Inn, op respectievelijk 18 en 45 mijl ten noorden van de North Rim. Maar ook hier geldt voor het hoogseizoen, reserveer op tijd om teleurstellingen te voorkomen.

Andere bronnen van informatie:

Gebruikerslogin